
 
OPTION 1: 

COMMISSIONER ROSEN GONZALEZ’S PROPOSAL 
 
 
SUBJECT:  RESOLUTION CALLING CITY'S NOVEMBER 8, 2016 SPECIAL 
ELECTION FOR THE PURPOSE OF SUBMITTING TO THE 
ELECTORATE OF THE CITY OF MIAMI BEACH A QUESTION ASKING 
WHETHER CITY CHARTER SECTION 1.03 SHOULD BE AMENDED BY ADDING A 
NEW SECTION 1.03(f) REQUIRING ANY INCREASE IN ZONED BUILDING HEIGHT 
FROM ITS MAXIMUM HEIGHT AS OF ADOPTION OF THIS CHARTER 
AMENDMENT, EXCEPT FOR VARIANCES GREATER THAN THREE FEET AND 
HEIGHT REGULATION EXCEPTIONS IN CITY CODE SECTION 142-1161 IN 
EXISTENCE ON JANUARY 1, 2016, UNLESS ANY SUCH INCREASE IN ZONED 
HEIGHT IS ENACTED BY AN AFFIRMATIVE VOTE OF SIX-SEVENTHS OF ALL 
MEMBERS OF THE CITY COMMISSION. 
 
 
The attached Resolution has been prepared calling for a City of Miami Beach Special 
Election to be held on November 8, 2016 for the purpose of submitting to the City's 
voters the following ballot question: 
 

 
 

CITY CHARTER AMENDMENT 
 
Sec. 1.03 of the Miami Beach City Charter shall be amended as follows (underscore denotes 
additions; strike through denotes deletions): 
 
Sec. 1.03. – Powers of city. 
  *  *  * 
(f) The maximum building height in any zoning district within the City of Miami Beach shall not 
be increased by zoning or land development regulation, text or map amendment, transfer, or any 
other means from its current maximum building height as it exists on the date of adoption of this 
Charter Amendment, except for variances no greater than three feet, and height regulation 
exceptions in City Code section 142-1161 in existence on January 1, 2016, unless any such 
increase in maximum building height shall first be approved by a vote of the electors of the City 
of Miami Beach  is enacted by an affirmative vote of six-sevenths of all members of the city 
commission. This provision is effective on the date of its approval by the electors of Miami 
Beach. 
---------------------------------------------------- 
 
 
 
Examples: 
 
Subpart A – CHARTER 
. . . 
Sec. 1.03. - Powers of city. 
. . . 



(b)  Alienability of property.  

. . . 

4.  The sale, exchange, conveyance or lease of ten years or longer of all remaining City-owned 
property (other than public beach rights-of-way — see (d) herein below, and other than those 
properties addressed more specifically in this Charter section 1.03) shall, as provided by 
Ordinance, require approval by a majority 4/7 vote of all members of the Planning Board and 
6/7 vote of the City Commission. The sale, exchange, conveyance or lease of ten years or 
longer of property owned by the Miami Beach Redevelopment Agency (Agency) shall require 
approval by a majority 4/7 vote of all members of the Planning Board and 7/8 vote of the 
Agency.  
 
LDRs 
 
ARTICLE III. - AMENDMENT PROCEDURE 
 
Sec. 118-164. - Action by city commission. 
 
(4) An affirmative vote of five-sevenths of all members of the city commission shall be 
necessary in order to enact any amendment to these land development regulations.  
 


